MAKEN GROENTE EN FRUIT ONS GELUKKIG?

Blijkbaar wel, als we afgaan op de conclusies van een onderzoek naar het effect van de consumptie van groenten en fruit op het geestelijk welzijn van de Britse consument. Wie ten minste vijf porties fruit en groenten per dag eet, zou beter opgewassen zijn tegen depressieve gevoelens dan wie weinig fruit en groenten eet.

 

Aan de studie namen 14.000 Britten deel ouder dan zestien. Het waren allemaal deelnemers aan de Health Survey of England, een reeks jaarlijkse enquêtes rond gezondheid die sinds 1991 worden afgenomen in het Verenigd Koninkrijk. In de edities van 2010 en 2011 werd het geestelijk welzijn van de deelnemers onder de loep genomen. Dat gebeurde met behulp van de Warwick-Edinburgh Mental Wellbeing Scale (WEMWBS).

Op basis van deze schaal konden de deelnemers worden ingedeeld in drie hoofdcategorieën:

- hoog geestelijk welzijn (15% van de deelnemers)
- laag geestelijk welzijn (15%)
- gemiddeld geestelijk welzijn

De resultaten van deze analyse werden vervolgens vergeleken met de levensstijl van de vrijwilligers. Ze tonen aan dat de deelnemersgroep met een laag geestelijk welzijn (WEMWBS-score van 14-42) meer personen telde met overgewicht, evenals rokers en ex-alcoholisten. Deze groep consumeerde weinig groenten en fruit in vergelijking met de personen met een matig of hoog geestelijk welzijn.

Ook het omgekeerde was waar: de personen met het hoogste geestelijk welzijn (WEMWBS-score 60-70) waren voornamelijk niet-rokers. In deze groep lag de consumptie van groenten en fruit hoger dan bij de personen met een gemiddeld of laag geestelijk welzijn (33,5% at meer dan vijf porties per dag, 31,4% at tussen drie en vier porties, 28,4% tussen één en twee porties, 6,8% minder dan een portie per dag). Overgewicht en alcoholgebruik droegen niet bij tot een hoger geestelijk welzijn.

Bron: Foodinaction.com

Datum: 02-10-2014