Over Ik kook bewust

Van oudsher zijn toprestaurants trendsetters. Nieuwe ontwikkelingen en ontdekkingen in de keukens zie je na verloop van tijd terug in de meeste restaurants en uiteindelijk in de schappen van de supermarkt. Maar als het gaat om het gebruik van goede, biologische producten, direct van het land of uit de zee, heeft juist de retail het voortouw genomen. Volgens smaakprofessor Peter Klosse zijn de restaurants aan zet. De consument is er helemaal klaar voor en verlangt - en verwacht ook - dat koks gebruik maken van natuurlijke en gezonde producten uit het seizoen. 

De reden dat de restaurantsector achterloopt heeft niet met onwil te maken. Je hoeft chefs niet te overtuigen dat het belangrijk is om met de beste producten te werken. Wat er moet verbeteren is de informatie, het aanbod en de distributie. Dat wil zeggen: het moet voor restaurants gemakkelijker worden om te kiezen voor de juiste producten te kopen. Er is veel te winnen.

Naarmate het voor restaurants gemakkelijker is om duurzame ( goed voor mens, dier en planeet) seizoensgebonden producten in te kopen, wordt het ook aantrekkelijker om er mee te werken. Restaurants hebben weer een missie: Kook bewust!

Boeren, tuinders en ambachtelijke producenten zijn de natuurlijke bondgenoten van de Horeca. Zij verdienen onze steun. Door nieuwe netwerken te maken met kortere lijnen van het land naar het bord, verbetert de positie van boeren. Dat heeft voordelen. Als de lijnen korter zijn kan de boer later oogsten, waardoor de groente en het fruit smaakvoller is. Er hoeft minder weggegooid te worden en het is nog gezonder ook. Door mee te doen met ikkOOKbewust ontstaat een win-win situatie: zowel voor de restaurateur, als de boer, de teler, de restaurantgast, de dieren en het milieu.

Stichting Ikkookbewust is in 2013 opgericht met als doel om het gebruik van seizoensgebonden, duurzame producten in de horeca en zorg te bevorderen. Het is een initiatief van Peter Klosse. Ambassadeurs van het eerste uur zijn Janneke Vreugdenhil, Angelique Smeinck, Nel Schellekens, Edwin Vinke, Albert Kooij en Felix Wilbrink. Klosse heeft Hanos bereid gevonden om de doelstelling van de Stichting Ikkookbewust te helpen verwezenlijken door partner te worden van Ikkookbewust.