De pijlers

De Stichting Ikkookbewust is opgericht met als doel het gebruik van seizoensgebonden, duurzame producten in de horeca en zorg te bevorderen. Om te bepalen welke producten dit zijn worden criteria gebruikt. De selectie van Ikkookbewust-producten berust op 3 pijlers: 1. de kalender ( verse producten moeten binnen hun seizoen vallen); 2. de productie: deze moet duurzaam zijn, dus goed voor mens, dier en planeet; 3. de herkomst: een zo kort mogelijke transportroute en zo laag mogelijke milieubelasting (van dichtbij en niet per vliegtuig). 

Het resultaat is een selectie verantwoorde producten waarachter vaak een heel verhaal schuilt. Deze verhalen zijn de toegevoegde waarden. Waar tradities verloren lijken te gaan, ambachtelijk erfgoed dreigt te verdwijnen, streekproducten te weinig aandacht krijgen en verspilling gestopt kan worden, daar komt Ikkookbewust in actie en vertelt het verhaal.

Hieronder wordt nog wat dieper ingegaan op iedere pijler.

Het seizoen

volg de kalender!

IK KOOK BEWUST volgt de seizoenkalenders waardoor verse producten maximaal tot hun recht komen en maximale duurzaamheid wordt bereikt.

Duurzaam geproduceerd

Beter voor mens, dier en planeet

Duurzaamheid betekent: De aarde bewaren voor toekomstige generaties. In de perfecte wereld wordt het milieu gespaard, biodiversiteit bevorderd, worden natuurlijke hulpbronnen in stand gehouden, kringlopen bewaard, dienrenwelzijn gerespecteerd, het platteland leefbaar gehouden en consumenten verwend met voeding die met natuurlijke ingrediƫnten is vervaardigd ( bionext).

Herkomst

Van dichtbij

Producten binnen het IK KOOK BEWUST-assortiment komen altijd van dichtbij. De lijnen zijn korter, de producten rijper en verser en de voedselkilometers beperkt.