Forellenkwekerij ’t Smallert

Een duurzame en ambachtelijke manier van kweken

Kwekerij ’t Smallert levert forellen van topkwaliteit! Het geheim? Hun duurzame en ambachtelijke werkwijze. “Onze kweekvijvers worden voorzien van het zuiverste sprengenwater, rechtstreeks uit de bossen van het Kroondomein (Veluwe)”, verklaart Sander Hertgers, derde generatie kweker binnen dit familiebedrijf.
Voortdurende cyclus van groei

Sander weet precies op welke kwaliteit keukens zitten te wachten. “Ik ben opgeleid tot kok en weet als geen ander waar een horecazaak behoefte aan heeft. De forel van meer dan een kilo is populair, die kwaliteit is onze specialiteit. Ik zorg dat ik een voortdurende cyclus van groei heb, waardoor ik het hele jaar door de gewenste maat kan leveren.”

Dit gebeurd allemaal op een natuurlijke wijze. “Als forel in kleine vijvers wordt gekweekt waar het water ook meerdere malen wordt gebruikt, is de kans op ziektes groter. Die kwekerijen moeten vaak preventief antibiotica gebruiken om ziektes te voorkomen. Wij kunnen meestal volstaan met af en toe wat zout in het water.”

Stressvrije Forellen

"Na één keer gebruiken, spoelen wij het water weg. De forellen zwemmen daardoor altijd in zuiver water. Daarnaast heb ik samen met een collega speciaal voer ontwikkeld, waar veel eiwitten en echte visolie in zit. Dat betaalt zich uit in een prachtige sterke vis.”

"Doordat ze de ruimte hebben om te zwemmen worden ze sterker, groter en lekkerder. Dankzij de ruimte die ze hebben, vallen de forellen elkaar ook niet aan. Daardoor zijn onze forellen vrij van stress en mooi gaaf. Exact zoals een chef zijn vissen het liefst ziet binnenkomen. Het maakt me trots om te zien hoe de kwaliteit van de forellen die hier opgroeien gewaardeerd wordt."

We hebben het hier dus over echte scharrelforrel.Daarmee zijn de forellen van ’t Smallert een mooie toevoeging aan het brede assortiment vis van IK KOOK BEWUST.
Bekijk alle blogs

Meer blogs

Extra groenten, minder vlees en zout

Begin juni studeren de eerste koks af die geleerd hebben hoe voeding van invloed is op je gezondheid. Zij gebruiken extra groenten, minder vlees en zoutvervangers. Voer voor vier stellingen.
Lees meer

Forellenkwekerij ’t Smallert

Het geheim van forellen van topkwaliteit: een duurzame en ambachtelijke manier van kweken.
Lees meer

Black Angus

Regionale vleesveehouders werken samen om tot het beste vlees te komen voor de horeca professional.
Lees meer