Toon en Lies Klomp

Vergeten groenten

In 1980 zijn Toon en Lies Klomp gestart met een klein agrarisch bedrijf. In het begin haalden zij hun inkomsten uit varkens, stieren en een aantal groenten. Na de bouw van een kleine kas begonnen ze steeds meer en meer vergeten groenten te telen. Na veel experimenteren zijn bij de familie Klomp de volgende groenten overgebleven:
  • Pompoen hokkaido
  • Snijbiet mix bos
  • Spruiten stronk
  • Flowersprouts
  • Cavolo nero rinfusa
  • Pompoen sweet mamma
Passie voor ‘vergeten groenten’

Ongeveer 10 jaar geleden kwamen Toon en Lies een vreemd soort kool tegen, namelijk de palmkool. Uit nieuwsgierigheid bestelden ze palmkoolzaadjes en de kool groeide vervolgens zeer goed. Hier is de passie voor ‘vergeten groenten’ ontstaan. De oogst van vergeten groenten begint vaak in september en loopt door tot en met februari, maar het werk is jaarrond. Er moet worden gezaaid en het rooien wordt vaak in stappen gedaan.

Duurzaamheid

Toon en Lies proberen zo duurzaam mogelijk te telen. Zo wordt de kool één keer in de vijf jaar op hetzelfde stuk geteeld. Op deze manier krijgen de bodemorganismen die schadelijk zijn voor de kool geen kans om de kool te beschadigen aan de wortel. Verder is de plantafstand tussen de planten groter dan gebruikelijk. Hierdoor komt er meer wind tussen de planten en kunnen ze beter opdrogen. Dit zorgt ervoor dat er minder schimmel ontstaat. Klomp past ook de kringlooplandbouw toe en werkt voornamelijk zonder machines.
Bekijk alle blogs

Meer blogs

Extra groenten, minder vlees en zout

Begin juni studeren de eerste koks af die geleerd hebben hoe voeding van invloed is op je gezondheid. Zij gebruiken extra groenten, minder vlees en zoutvervangers. Voer voor vier stellingen.
Lees meer

Forellenkwekerij ’t Smallert

Het geheim van forellen van topkwaliteit: een duurzame en ambachtelijke manier van kweken.
Lees meer

Black Angus

Regionale vleesveehouders werken samen om tot het beste vlees te komen voor de horeca professional.
Lees meer