Wijnkasteel Genoels-Elderen

Wijnen van excellente kwaliteit

In Riemst, tussen Tongeren en Maastricht, laat de familie van Rennes de eeuwenoude Belgische wijncultuur herleven. Hier worden wijnen van excellente kwaliteit gemaakt. In de wijngaarden staan met name chardonnay, pinot noir en pinot gris druiven.

22 hectaren wijngaarden

Kasteel Genoels-Elderen cultiveert 22 hectaren wijngaarden. Op de nabijgelegen zuidflanken van de Limburgse heuvels, werden vanaf 1991 chardonnay en pinot noir stokken geplant. Ze gedijen uitzonderlijk goed in Haspengouw met aan het oppervlak leem en als kalkrijke ondergrond mergel. Met extreme waakzaamheid en veel handwerk zorgen ze voor zuivere en gezonde wijngaarden zonder onkruidverdelgers en kunstmeststoffen. De groene oogst zorgt voor een vermindering van de opbrengst maar een verhoging van de concentratie, de rijpheid en de typiciteit.

Wijnmaakster Joyce Kekko – van Rennes vertelt: ‘We laten de natuur het werk doen, dus we gebruiken geen kunstmest, onkruidverdelgers en dergelijke. Je moet het terroir goed in het glas kunnen proeven. Daarom houden we de opbrengst laag. De stokken wortelen diep, tot de mergel ondergrond. Daardoor proef je goed de mineralen. Het mooie is dat we nog steeds de gistculturen gebruiken die hier al jaren aanwezig zijn en dit alles zorgt ervoor dat onze wijnen een geheel eigen karakter hebben.’

Excellente wijnen

Kasteel Genoels-Elderen gebruikt enkel druiven afkomstig van eigen wijngaarden in Haspengouw. Bij optimale rijpheid worden deze kwaliteitsvolle druiven geoogst waarbij eventuele onrijpe of rotte druiven worden verwijderd. Onmiddellijk volgt er voor de witte wijnen een langzame en zachte persing met een pneumatische dubbele membraanpers om enkel het beste sap te verwerken. Het sap en de pulp gisten onder perfecte temperatuursturing en systematisch volgt de malolactische gisting in het voorjaar. De rijping op de lie met bâtonnage gedurende 12 maanden verrijken de wijn met aroma's van zijn eigen terroir, vettigheid en tertiaire smaken. Na bottelen of uitlogen krijgen de wijnen een flesrijping in de kelders van het kasteel, om vermoeidheid na botteling te overbruggen en een optimale harmonie te bereiken na versmelten van de wijn. Onze wijnen en digestieven zijn het resultaat van een uniek terroir, gezonde druiven, hard werken en doorgedreven passie.
Bekijk alle blogs

Meer blogs

Extra groenten, minder vlees en zout

Begin juni studeren de eerste koks af die geleerd hebben hoe voeding van invloed is op je gezondheid. Zij gebruiken extra groenten, minder vlees en zoutvervangers. Voer voor vier stellingen.
Lees meer

Forellenkwekerij ’t Smallert

Het geheim van forellen van topkwaliteit: een duurzame en ambachtelijke manier van kweken.
Lees meer

Black Angus

Regionale vleesveehouders werken samen om tot het beste vlees te komen voor de horeca professional.
Lees meer