Black Angus

Rijp - gemarmerd - met een natuurlijke smaak

lack angus runderen zijn geliefd om de intense smaak van het vlees en de malse structuur. Horeca professionals kiezen daarom steeds vaker voor black angus op de menukaart. Als dit vlees dan ook nog uit de eigen streek komt, is dit een mooie aanwinst op de menukaart. Wij hebben sinds kort een geweldig regioconcept, waarbij we vleesveehouders uit de regio’s Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland met elkaar laten samenwerken en kennis laten delen om tot het beste vlees te komen voor de horeca professional. De Aberdeen angus (waartoe de black angus behoort) is hierbij de basis. Het ras Aberdeen angus past zeer goed bij een extensieve bedrijfsvoering. De runderen van deze veehouders grazen op uitgebreide graslanden en natuurterreinen. De dieren zijn zeer zelfredzaam en zijn zo sterk dat ze eigenlijk zomer en winter buiten kunnen lopen. Toch kiezen we ervoor om de afmestfase in de stal te doen, om controle te houden op de voedselinname. Het streven naar een optimale vleeskwaliteit heeft te maken met de juiste voeding in de verschillende levensfasen. Vooral de voeding in de afmestfase levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het intramusculaire vet en de gewenste vleeskleur.

Noord

Landouwer klaverrund

Bij Maarten Jansen uit Zuidwolde staan circa 200 runderen op 60 hectare landbouwgrond. Hij verbouwt hier ook zijn eigen voedergewassen. Samen met het gras en de klaver in de wei levert dit vlees op met een mooie vetopbouw. De runderen blijven hun hele leven op en om de boerderij. De kalveren blijven 9 maanden bij de moeder, tot ze geen melk meer nodig hebben.

Oost

Hoeverrund

De boerderij van Roy Ottink staat in Markelo. De 80 runderen lopen ‘rond huis’. Roy was vroeger kok en weet dus als geen ander waaraan een goed stuk vlees moet voldoen: mals vlees met mooi intramusculair vet. Hij heeft de goede eigenschappen van de bekende grainfed runderen uit Amerika en Australië naar Twente gehaald.

Zuid

Kempenlander

De boerderij van John en Inge van Raak staat in het Brabantse Hooge Mierde. De Kempenlanders mogen zelf kiezen of ze buiten willen grazen of in de stal willen staan. Ze eten vers gras en kuilgras van de nabij gelegen natuurterreinen en krachtvoer. In de afmestfase leveren maismeel en aardappelsnippers een bijdrage aan de ontwikkeling van intramusculair vet.

West

Westlandrund

De ruim 70 runderen van Jochem en Gerline Lekkerkerker grazen op de uiterwaarden van de Hollandse IJssel. Dit natuurland is eigendom van Staatsbosbeheer. Ze blijven zo lang mogelijk buiten, samen met hun kalveren. Aan het eind van de herfst gaan ze naar de ruime potstal en zodra het weer het toelaat, gaan ze in het vroege voorjaar weer naar buiten.
Bekijk alle blogs

Meer blogs

Extra groenten, minder vlees en zout

Begin juni studeren de eerste koks af die geleerd hebben hoe voeding van invloed is op je gezondheid. Zij gebruiken extra groenten, minder vlees en zoutvervangers. Voer voor vier stellingen.
Lees meer

Forellenkwekerij ’t Smallert

Het geheim van forellen van topkwaliteit: een duurzame en ambachtelijke manier van kweken.
Lees meer

Black Angus

Regionale vleesveehouders werken samen om tot het beste vlees te komen voor de horeca professional.
Lees meer